Krok první: Strategie
06. 11. 2017
1630 zobrazení

Využití emailové komunikace je jeden z nejúčinnějších způsobů online marketingu. Pokud ale odesíláte zprávy v nevhodnou dobu, nebo s obsahem, který není zajímavý, nemůžete očekávat skvělé výsledky. Zamysleli jste se někdy nad strategií emailové komunikace (strategie emailingu)?

Strategie, strategie, strategie …

Se slovem strategie se setkává každý z nás velmi často. I přesto, že podvědomě tušíte, co to je, velmi těžko se to dá popsat a každý si pod tímto pojmem představí rozdílné definice. My nyní veškeré definice sjednotíme a poskytneme vám ucelený přehled.

Strategie emailingu je dokument, který musí obsahovat 6 základních bodů: audit odeslaných emailových kampaní, aktuální stav emailové databáze, dlouhodobé cíle emailového marketingu, definici segmentace zákazníků, plánování kampaní a návrh možností zisku nových kontaktů.

Strategie emailingu

Jak je již z definice možné poznat, tento dokument bude velice obsáhlý a bude potřeba jej udržovat aktuální. Proto by ve společnosti měl být vždy stanoven jeden člověk, který bude za dokument zodpovědný. Častou chybou je, že se jako zodpovědná osoba určí celé oddělení – to často vede k nedodržování aktuálnosti dokumentu.

Strategii a vytvoření dokumentu je vhodné vytvořit při začátku celé komunikace. Jestliže jste v situaci, kdy už provádíte online komunikaci, vytvořte si tento dokument pro příští rok. Zapište do něj poznatky a nápady na zlepšení, kterými se později budete řídit a zkuste si připravit plán, co a kdy chcete komunikovat.

V následujících odstavcích v tomto článku si postupně rozebereme jednotlivé kapitoly u dokumentu a poskytneme vám tak jednoduchou kuchařku, jak na to.

1) Audit odeslaných emailových kampaní

Sice se to zdá jako hloupost, ale důkladný audit odeslaných emailů vám pomůže identifikovat, jaké jsou příčiny možného neúspěchu vašich kampaní. Zde je dobré se zamyslet, kolik emailů vlastně posíláte na jednoho člověka? Jsou tyto emaily opravdu personalizované, nebo se jedná jen o všeobecné obchodní sdělení? Použili jste při poslední kampani správné publikum?

V auditu vám pomůže Intelixente AI, které obsahuje detailní reportovací nástroje. Zjistíte tak, které emaily zůstaly bez povšimnutí, které emaily se naopak často otvíraly, které odkazy byly pro zákazníky zajímavé a které nikoli. Detailní analýza každé kampaně Vám proto poskytne cennou zpětnou vazbu, na základě které můžete plánovat své budoucí kampaně více efektivně.

2) Aktuální stav emailové databáze

Zní to jako klišé, ale udržujte svoji databázi emailů stále aktuální. Velká databáze emailů vás stojí pouze peníze, protože musíte odeslat velké množství emailů, snižuje celkové hodnocení a výnosnost. Provádějte analýzu nad vaší databázi vždy před odesláním nebo při přidávání nových kontaktů do databáze. Víte, kolik neaktivních emailů vaše databáze obsahuje? Kolik překlepů v adrese nebo neexistujících adres máte? Sledujete, které emailové schránky jsou plné?

Intelixente AI obsahuje soubor kontrol, které před každým odesláním kampaně kontrolují, které emailové adresy jsou ve správném formátu, eliminuje překlepy v emailových adresách a na základě historických dat zkontroluje, zda schránka stále existuje. Pouhou aplikací těchto 3 základních prvků kontrol jste schopni snížit počet reálných emailových adres v databázi a celkově tak snížit náklady na emailovou komunikaci. Tím, že odešlete kampaň pouze na relevantní existující adresy, získáte tak i mnohem cennější reporting.

3) Dlouhodobé cíle emailového marketingu

Opakovat zde poučku, že cíle by měly být dlouhodobé a splňovat S.M.A.R.T. kritéria jistě není potřeba. Co je ale důležité, je stanovit si i vizi své komunikace. Celá strategie se totiž bude odvíjet od této vize. Je vaší vizí zisk nových zakázek? Chcete budovat povědomí o své značce? Nebo chcete nabízet aktuální slevy na produkty?

Jestliže máte jasno, co by měla vaše komunikace obsahovat, stanovte si cíl vždy pro následující období (může to být kvartál, rok, tříleté období) a sledujte, jestli se k tomuto cíli blížíte, nebo oddalujete. Včasnou reakcí trend můžete totiž negativní trend obrátit ve váš prospěch.

4) Definice segmentace zákazníků

V návaznosti na vaši vizi a strategii si stanovte segmentaci zákazníků. V kombinaci s detailním reportingem z Intelixente AI můžete rozdělit své zákazníky na mnoho skupin. Víte například, kteří zákazníci klikají více na akční nabídky? Kdo z vašich zákazníků častěji otvírá informační emaily? Víte, kolik zákazníků přijde na vaše stránky z právě odeslané emailové kampaně?

Jestliže máte jasně definované segmenty a své zákazníky rozřazeny do těchto segmentů, nemusíte již posílat spousty emailů na všechny kontakty a zbytečně tak zvyšovat náklady na rozesílku. V kombinaci s jasnou strategií a cílem konkrétní kampaně tak můžete oslovit pouze specifický segment vašich zákazníků.

5) Plánování kampaní

Pokud víte, do jakých segmentů vaši zákazníci patří a víte i přibližný počet odběratelů, můžete lehce vytvořit plán komunikace a emailových kampaní. Nemusí se jednat o složitý časový (případně projektový) plán. Stačí jednoduchá časová osa a vyznačení hlavních emailových kampaní. Touto jednoduchou vizualizací docílíte nejen lepšího přehledu, ale také lépe naplánujete, které kontakty oslovíte. Vyhnete se tak situaci, kdy se zákazníci odhlašují z odběru, protože jim chodí každý týden email od vaší společnosti s nabídkou, která je nezajímá.

6) Možnost zisku nových kontaktů

Neméně důležitá je i práce a strategie zisku nových kontaktů. Jestliže chcete oslovit větší publikum a tím generovat vyšší zisky z jednotlivých kampaní, je potřeba i správný sběr kontaktů v souladu s platnou legislativou. Nákup databáze je jedna z možností, ale po přečtení předchozích odstavců, myslíte si, že je to správná a vhodná cesta?

Zde je seznam nejvíce používaných a vhodných způsobů sběru emailových adres od zákazníků. Můžete tento seznam použít jako inspiraci pro budoucí kampaně:

• Stažení e-knihy po registraci,
• vytvoření uživatelského účtu a přístup do sekce pro registrované,
• zpřístupnění detailnější analýzy nebo informací o produktu,
• slevy nebo soutěže,
• kampaně na sociálních sítí,
• odemknutí konce článku nebo bonusového obsahu,
• přidávání příspěvků do diskuzí.

A proč to vše musíte dělat?

Již na začátku článku jsme si řekli, že emailová komunikace je jedna z neúčinnějších způsobů online marketingu, pokud se dělá správně. Vhodnou kombinací více faktorů popsaných ve strategii tak můžete docílit výrazného snížení nákladů na jednotlivé kampaně, zvýšit svoji úspěšnost a koneckonců, zvýšit tak své zisky. Čas strávený nad tímto dokumentem se vám mnohonásobně zaplatí v budoucnosti.

Pokud si nejste jisti s tvorbou takhle obsáhlého dokumentu, nebo s tím nemáte žádné zkušenosti. Můžete kontaktovat tým z Intelixente. Naši zkušení odborníci vám poradí a dají vám k dispozici i šablonu dokumentu, kterou společně vyplníte a správně nastavíte. Na základě našich zkušeností, tvorba zabere něco mezi 20 – 30 hodinami čistého času.



Přihlášení k odběru článků

Zajímají Vás novinky z oblasti internetového marketingu, newsletterů a všeho kolem? Nechcete zmeškat nově publikované články? Přihlašte se k odběru pomocí formuláře níže. Vždy, když přidáme nový článek, zašleme Vám upozornění na email.

Autor

Vít Lobpreis

3.1

8 článků

Tagy

 mnoho   auditu   nákup   poradí   jisti   hlavních   příčiny   odběru   oslovit   výsledky   odstavců   kterou   připravit   zákazníků5   všeobecné